Testen nieuw systeem pensioenen

Geautomatiseerd testen in de pensioenbranche

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) heeft gezorgd voor een grote transitie binnen de pensioenbranche. Pensioenuitvoerders staan voor enorme uitdagingen als het gaat om datakwaliteit, migratie, invaren maar ook de implementatie van een nieuw of aangepast administratiesysteem. Immers, er zijn straks nog maar twee soorten pensioenregelingen waarin, in ieder geval, de toekomstige pensioenopbouw moet worden geadministreerd. De Flexibele Premieregeling (FPR) of de Solidaire Premieregeling (SPR).

Het ontwikkelen van een nieuw administratie- of het aanpassen van een bestaand administratiesysteem naar de nieuwe pensioenregelingen wordt veelal gedaan door een software leverancier in samenwerking met de pensioenuitvoerder. Wanneer de software is opgeleverd volgt misschien wel de meest prangende vraag. Werkt alles zoals het moet werken?

Vaak werkt het zoals ontwikkeld maar is dit dan ook de gewenste functionaliteit? Er moet dus grondig getest worden en dit is vaak een lastige, kostbare en tijdrovende klus. Herkenbaar?

Testautomatisering
Laten we voorop stellen dat testen een vak apart is. Een tester weet als geen ander hoeveel tijd het kost om een inhoudelijk goede en volledige test op te moeten leveren. Alleen al het voorbereiden van een test set is een inspannende klus. Vragen als: “welke deelnemer, welke situatie maar ook welke combinatie van situaties moeten er getest worden?”

En dit is nog maar een kleine opsomming van vragen. En is vervolgens de test dan compleet? Vaak moet er veel iteratief getest worden om een compleet te krijgen. Bovendien is het voor het testen van software in de pensioenbranche tevens een belangrijk voordeel als de tester vakinhoudelijke kennis heeft.

Testen blijft mensenwerk maar kan aanzienlijk versneld worden door gebruik te maken van testautomatisering. Door gebruik te maken van testautomatisering worden testgevallen automatisch gegenereerd. Maar niet alleen worden de testgevallen automatisch gegenereerd maar vervolgens ook automatisch uitgevoerd en gecontroleerd. Dit alles op basis van de ingeregelde requirements en specificaties. Het systeem kijkt zelf naar mogelijke verbanden en gaat hier testgevallen voor aanmaken. Natuurlijk moet een tester deze uitkomsten ook beoordelen. Maar het resultaat laat zich raden want hiermee bereik je een snellere en nauwkeuriger manier van testen met een aantoonbare hoge testgraad. Dit bespaart uiteindelijk niet alleen tijd maar daarmee ook kosten.

Model-based testing
Door gebruik te maken van de model-based testing oplossing van Axini testen we bij Colosseus volledig automatisch uw (nieuwe) systeem. Op voorhand modelleren we of uw requirements de gewenste werking tot gevolg hebben. Vervolgens worden testgevallen automatisch gegenereerd, uitgevoerd en gecontroleerd op basis van uw requirements en specificaties van het systeem.